De Leukste Easter Eggs van Microsoft, Linux en Apple

Lina

op
5
4
2023
Docent en geheime paashaas bij CodeCafé

Wat is jouw favoriete minigame verstopt in Excel? Klinkt misschien als een vreemde vraag, maar na het lezen van deze blog heb je hier misschien wel een mening over gevormd. Easter eggs zijn verborgen verrassingen in software, die je misschien wel elke dag gebruikt. Een easter egg kan bijvoorbeeld een plaatje zijn, een leuk muziekje of credit naar de programmeurs. Easter eggs kennen we voornamelijk van games: zeker in de eerdere dagen van game development, toen er nog met kleinere teams en primitievere software gewerkt werd, was het populair om kleine beloningen in de vorm van easter eggs toe te voegen voor fanatieke spelers. Zo kun je bijvoorbeeld hele nieuwe levels verstoppen in een game. Maar ook de ontwikkelaars van onze favoriete operating systems houden wel van een grapje. Van kleine verwijzingen tot hele minigames! In dit artikel bespreken we de leukste van tech-giganten.

Ik noem nu meteen een product van een bedrijf dat wat minder populair is onder programmeurs: Microsoft is namelijk de grootste concurrent van de programmeursfavoriet Linux. Microsoft staat niet alleen bekend om hun Office-producten, zoals Word en Excel, maar ook om de gameconsole Xbox. Die kennis van games komt, opvallend genoeg, weer terug in de ‘serieuzere’ Office-producten in de vorm van easter eggs. Zo bevat Excel ‘95 een Doom-achtige minigame genaamd ‘The Hall of Tortured Souls’, een game waarin je een wereld kon verkennen en verwijzingen naar de developer kon vinden. Excel ‘97 bevat een vluchtsimulator en Word ‘97 een pinball minigame. Er bestaat zelfs een Wikipedia-pagina vol easter eggs in Microsoft-producten. Ook een echte Linux-fan moet toe kunnen geven dat dat best cool is.

The Hall of Tortured Souls in Excel '95
(credit: https://gaming-urban-legends.fandom.com)

Linux kan natuurlijk zelf niet ontbreken in een artikel over easter eggs. Een voorbeeld daarvan is een pakket vol easter eggs genaamd ‘moo’. Met het commando ‘nmap -oS - www.google.com -T’ kun je wat printen in je terminal waarmee je familie meteen zal geloven dat je een echte hacker bent. Daarnaast kun je kijken naar een asciiquarium (een aquarium, maar dan in ASCII!) of de volledige eerste Star Wars-film (al moet ik toegeven dat je makkelijker in de browser kan kijken).

An asciiquarium

Als laatste kunnen we de laatste grote speler in operating systems niet vergeten: Apple. Toen Steve Jobs terugkeerde naar Apple eind jaren 90 verbood hij easter eggs. Zijn redenering was dat developers ze zouden gebruiken om erkenning te krijgen, waar andere betrokkenen dat niet zouden krijgen. Zoals je misschien wel kunt raden heeft dit verbod er niet voor gezorgd dat er helemaal geen easter eggs te vinden zijn in de producten van Apple. Zo gebruikt de leeslijst in de browser Safari de bril van Steve Jobs (ironisch genoeg) als icoontje. Spraakassistent Siri geeft, net als veel andere spraakassistenten, soms onbeleefde en grappige antwoorden. Ook haalt Apple speels uit naar concurrent Microsoft: als je vanaf een Mac een Windows-computer op hetzelfde netwerk bekijkt, heeft het icoontje hiervan de beruchte ‘blue screen of death’.

Hoewel easter eggs in games wat populairder zijn, zien we toch dat software engineers ook creatief kunnen zijn. Hopelijk heeft dit artikel je wat nieuwe waardering gegeven voor je operating system of de software die je dagelijks gebruikt. Ken je zelf nog leuke easter eggs in software? Laat het ons weten op Discord.